Canberra - Reisverslag uit Canberra, Australië van René Gijselhart - WaarBenJij.nu Canberra - Reisverslag uit Canberra, Australië van René Gijselhart - WaarBenJij.nu

Canberra

Door: renegijselhart

Blijf op de hoogte en volg René

04 Januari 2011 | Australië, Canberra

Daar stond ik dan. Om 4am in de ochtend arriveerde ik de plaats Canberra. De bus tocht was natuurlijk weer lang, zo'n 8uur. Het voelde alsof het voor me de normaalste zaak van de wereld was en vond het dan ook snel voorbij gaan. Ik heb niet kunnen slapen in de bus en heb me bezig gehouden met wat muziek te luisteren en televisie in de bus te kijken. Omdat deze bus ook naar sydney gaat, werd er een grappige film gedraaid over 2 oudere australische mannen die voor het eerst in aanraking kwamen met het gay uitgaanscentrum 'Kings Cross'. Het is inderdaad een populaire uitgaansgebied, maar kan niet zeggen of het hier ook word geaccepteerd. Eigenlijk is hier iedereen uit Australie immigrant, dus kijken ze al snel nergens van op en is het al snel 'normaal' geaccepteerd.

In het laatste stukje van mijn vorige reisverslag heb ik de geschiedenis van Canberra uitgelegd. Ik wilde het gewoon gezien hebben, ook al weet ik dat er niet veel te beleven valt. Ik heb vroeg in de morgen bij een YHA hostel (zijn de duurste hostels hier en betaald dus 32,50aud!) ingecheckt.

Na een paar uurtjes lekker geslapen te hebben in het hostel, zijn we om 12am opgestaan. Ik ben nu samen met Manon en Nadine(nl) en hebben Canberra bezichtigd. Als eerst zijn we naar een war memorial gegaan. Hier in Australie stikt het ervan en kreeg een beetje het gevoel of ik na 'the outback' steeds hetzelfde deed.

Uitrusten, stad bezichtigen,botanic gardens bekijken, memorials bekijken, boodschappen doen, libery voor gratis internet en s'avonds een biertje pakken met mensen die ik heb ontmoet.

Toch was het heel mooi om hier te zijn en heb ook lekker genoten van het mooie weer (draag korte broek met t-shirt) en de stad. Bij het war- memorial zag je alle landnamen die betrokken waren bij de wereldoorlogen en besef dan echt dat het gaat om een wereldoorlog. Niet alleen in Europa speelde het zich af. Australie is ontdekt door engelse, fransen, dus toen het in Europa begon dachten de mensen hier dat ze er ook bij betrokken waren. Door deze gebeurtenissen zie je veel gedenkplaatsen en word de outback weg van north to south nog steeds 'the track' genoemd. Verder had Australie veel problemen met Japan en misschien is dat de reden van de prohibited erea by Coober Pedy, waar ze waarschijnlijk extreem gevaarlijke bommen hebben getest en het een groot militairgebied is.

Na weer zo'n 4 uur te hebben gelopen, zijn we uiteindelijk dan bij het parlement house aangekomen. Een modern gebouw, maar niet echt reusachtig. Er loopt een hele lange straat van het memorial naar het parlement house, met daar in het midden het witte oude parlement house. Aan het einde van de dag wilde we even ons internet bekijken in the libery, maar was helaas al gesloten.

S'avonds had ik erg hoofdpijn van de felle zon en weer last van me schouders. Ik twijfelde ook om hier misschien een paar dagen langer te blijven om wat uit te rusten van de reis. Ik loop gigantisch achter op mijn reisdagboek, niet dat het echt een ramp is, maar voel me dan niet echt lekker in me vel merk ik. Je maakt op een dag veel mee en krijgt veel indrukken (zeker na die outback!).Onderweg in the greyhound bus had ik een moeilijk moment dat ik jullie mis en besefte het voornamelijk omdat christmas and newyear eraan komt. Het is een feest die je toch altijd met de familie en vrienden hebt gedeeld en zal dit jaar even anders dan anders zijn.
Het doet me goed om nieuwe mensen hier te ontmoeten, zodat ik hier wat afgeleid wordt. We hebben dan ook de dag afgesloten met een gezond bord ravioli met groente.

De volgende ochtend heb ik toch een knoop doorgehakt (vindt het nog steeds lastig) en heb de goede beslissing genomen om de 4 uurtjes naar Sydney te reizen samen met Manon en Nadine. Ik heb met hun kaart wat discount gekregen op mijn busreis en was ook een leuke reis. We hebben veel gepraat over de verhoudingen tussen broers en zussen (hun waren zussen van elkaar) en het 'normale drukke levensstijl' back home. Als je met mensen praat merk ik dat ik niet de enige ben die even niet weet wat ik in de toekomst wil doen. Ik heb dan ook de tijd om dit een beetje uit te zoeken en hoop dat ik voor mezelf op een rijtje kan krijgen. Het geeft niet om het niet te weten, maar de instelling waarmee je een situatie ingaat is belangrijk. Ik merk dan ook dat ik betere bewuste keuzes kan maken (ook al blijft dit lastig), maar ik denk wel dat ik hierin gegroeid ben. Ik vind het lastig voor mezelf te zeggen of ik veranderd ben tijdens deze mooie reis, maar hoop dat dit positief zal uitpakken.

Om 12am in de middag heb ik weer de bus gepakt naar Sydney! Na een zonnige tocht voelde het ook weer een beetje als thuiskomen:) De bus reed nog langs 'the airport' en kreeg weer een flashback dat ik hier ongeveer 3 maanden geleden stond voor het eerst op Australische bodem. Gek!haha

Toen ik met de bus Sydney werd ingereden kon ik voor het eerst weer straatnamen herkennen, winkels, parken ect. Hier heb ik me weer ingecheckt voor een nacht bij het aller eerste hostel 'Woodduckin' in woolloomooloo (met 3x dubbel O en een dubbel L!!)

Rene

• 04 Januari 2011 - 11:14

Ans:

René jij hebt als eerste van ons nieuwjaar gevierd.
    In Australë was het eerder 2011 klinkt
    anders maar we gaan gewoon verder.
    Wooloomooloo watte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    Lekker genieten niet teveel dubben

• 04 Januari 2011 - 11:35

Penny:

Hoi Rene
    Een heel gelukkig nieuwjaar!! Hoe was het om oud en nieuw daar te vieren? Voor ons was het 15 uur in de middag toen jij al in 2011 zat. Gek he. Niet te veel nadenken over wat je wilt doen als je weer hier bent. Geniet eerst van de dingen die je daar beleeft. In NL is alles nog hetzelfde, wat je daar ziet zal je niet vaak meer meemaken. Lekker genieten en doe waar je op dat moment zin in hebt, ook al is dat voor je gevoel altijd hetzelfde. Iedere plaats is toch ook weer heel anders.

Grtz Pen

• 04 Januari 2011 - 16:09

Jos:

rene nog de beste wensen voor 2011 niet te veel nadenken en alles pakken wat je onderweg tegen gaat komen wel de goede dingen dan je zult binnenkort weer op werk uit moeten!!!!!
    nou dan horen we daar dan nog iets van gr jos

• 04 Januari 2011 - 21:29

Wendi:

Lieve René, wat mooi om steeds weer je belevenissen mee te krijgen! Grappig dat Sydney bijna als 2e "thuisstad" gaat voelen... Jouw 2011 zal er 1 van vele nieuwe ervaringen zijn! Daar wordt je ook rijk van :-) . Wij missen jou ook en het was super om je stem te horen! No doubts no worries, doorgaan met genieten en een dipje hoort er af en toe gewoon bij! xxx's uit Rosmoalen (waar ook al niets is veranderd...)

• 05 Januari 2011 - 09:48

Ilse:

No worries mate!!!

• 05 Januari 2011 - 17:58

Marian:

G'day René

Een gelukkig 2011 gewenst vanuit Zutphen!
    En... je bent wel uit je dak gegaan denk ik tijdens het vuurwerk op de Harbour Bridge? We moesten aan je denken toen we het spectakel zagen op het journaal.
    We vinden het elke keer leuk om je openhartige verhalen te lezen. Het komt wel goed met jou, dude!
    No worries....

• 05 Januari 2011 - 18:11

Marian:

René, ff terzijde: heb je in Canberra nog uitleg gehad over het wapen van Australie, The Coat of Arms ?
    Er staat een kangoeroe en een emu op afgebeeld. Het zijn typisch Australische dieren en beide dieren zijn niet in staat om achteruit lopen. Ik wist dit ook niet, maar heb het onthouden.
    Het symboliseert dus vooruitgang. Mooi he?!

• 01 Februari 2011 - 14:40

Luuk:

Geweldig gefeliciteerd met je 23e verjaardag, Rene. Een bijzondere dag op een bijzondere plek. Om nooit te vergeten! Prachtig om, zeker op jouw leeftijd, zoveel (levens)ervaring op te doen. Je bent een bijzonder persoon dat je dit allemaal onderneemt. Wij wensen je nog veel mooie avonturen de komende tijd, maar vooreerst een heerlijke verjaardag!
    Karin, Twan, Ruben en Luuk

• 01 Februari 2011 - 20:38

Marian En Anton:

Hoi René,

Happy Birthday, dude!
    Maak je er vandaag een feestje van?
    Lekker in het zonnetje daar?
    Een dikke verjaardagssmakkerd vanuit een koud en beijzeld Zutphen!

• 02 Februari 2011 - 17:53

Corry En Jos :

Rene vanuit oostelbeers hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag hoe is het om zo ver van huis je verjaardag te mogen vieren hopelijk volgend jaar weer in nederland dan kunnen we naar je feest komen en proosten

• 02 Februari 2011 - 18:30

Wendi & Mick:

Lieve René, van harte gefeliciteerd met je 23ste verjaardag!!!!!! jammer dat we je niet "live"kunnen feliciteren. Heb je nu eindelijk je verjaardags-pakketje kunnen uitpakken wat je al die maanden met je mee hebt gesjouwd? Maar er maar een leuk feessie van met alle bekenden die je nu om je heen hebt verzameld. Blijf zo lang mogelijk genieten en nieuwe avonturen ondernemen; ook al begin je nu af en toe naar iedereen in Nederland te verlangen... We drinken een glaasje op jouw gezondheid!!!!!!!!! Veel liefs! en een knuffel van Mick.